Yöjalka ry

Olet tässä:  Historia

Historia

Yöjalan elämänkaari ensimmäiseltä 10 vuodelta (1990-2000)

Lähempi tarkastelu Vihdin katujen yöelämään, varsinkin Nummelan taajamassa, herätti huolen ja slogan "tarttis tehä jotain" jäi elämään. Silloin koulutoimenjohtaja Seppo Lehtokangas ja Nummelan yläasteen vararehtori Paavo Pärnänen ottivat julkisesti kantaa nuorten huolestuttavaan vapaa-ajan viettoon viikonloppujen osalta ja kantoivat vastuunsa yhdessä tunnetun vihtiläisen nuorisotyötekijän Kimmo Järvisen kanssa.

Nämä kolme vihtiläistä muskettisoturia toimivat viisain elein ja tekivät ensin perusteellisen suunnittelutyön, ottivat yhteyttä kunnan eri tahoihin, loivat oivia suhteita lähiympäristöön ja sitten viimein kokosivat vahvistusta seurakseen alottamaan vapaaehtoinen katupartiointi nuoren parissa.

Sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, koettiin tässäkin asiassa hyväksi.

Vapaaehtoiset työntekijät saivat alusta alkaen tukea ja koulutusta. Koulut ja nuorisotalot paikallislehtien kera informoivat nuoria ja heidän vanhempiaan työstä joka oli aloitettu. Tämä taustatyö oli erittäin tarpeellista, sillä vastoinkäymiset, joita vapaaehtoistyöntekijät ja yhdistyskin kohtasivat alkutaipaleellaan olivat osittain melko koviakin. Työntekijät kohtasivat nuorten vanhempia aika ajoin hyvin ikävissä merkeissä viedessään sammunutta lasta kotiin. Välillä syytökset olivat hyvin kohtuuttomia : "Te olette juottaneet meidän lapsen humalaan, oletteko te jotain poliiseja?" Myöskin tilanteet kotiovilla olivat joskus hyvin vihamielisiä ja silloin koeteltiin yhdistyksen väkeä. Yöjalka joutui puolustelemaan toimintaansa lehdissä ja eri tilaisuuksissa.

Aika tekee kuitenkin tekosiansa ja Vihtikin alkoi vastaanottamaan Yöjalan palveluja. Melko nopeasti tuloksia alkoi näkymään mm. yritysten ikkunoiden suhteen, ne eivät kilahdelleet rikki potkuista enää niin usein ja törmäyskurssilla painivat nuoret oppivat luottamaan yöjalkalaisiin niin paljon, että hakisivat itse apua katupartiolaisilta.

Hiljalleen Yöjalka löysi paikkansa ja oppi myös poimimaan ns. ongelmatapauksia kadulta. Neuvottomuus ja avunannon riittämättömyys johtivat ajatuksesta toiseen. Ajatusten tuloksena Yöjalka synnytti osakeyhtiömuotoisen Nuorisoverstaan. Vihdin kunta oli hankkeessa mukana toisena osakkaan ja tilat toiminnalle löytyivät vanhan palmahallin tiloista Nummelasta.

 

Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| html| css| Kirjaudu